02 augusti, 2006

Information - Sysselsättning på anstalten

Hur får man tiden att gå? Ja som tidigare nämnt så är det arbetsplikt på anstalten. Det innebär att du måste ha någon form av sysselsättning under din vistelse här.

De vanligaste, och antagligen det första du kommer i kontakt med är de olika områden man kan jobba inom. Det är kök, mark & park, snickeri, fastighet, fritid och lokalvård.

Köket
I köket råder det nästan konstant personalbrist. Jag vet inte riktig om det beror på att det är svåra arbetstider, tråkig arbetsplats eller rentav för att det går åt mycket personal så att de alltid behöver folk.

I köket jobbar du på anstaltens storkök. Den är faktiskt rätt bra utrustad och man kan lära sig en hel del! Under min tid där tillbringade jag mestadelen av tiden i bageriet. Baka bröd, bullar m.m. Förutom det så kan du sysselsätta dig med vad som helt inom köket. Det finns inga speciella roller så att säga.

Café
Ja, jobba i caféet på dagarna och kvällarna. Inte den mest aktivaste sysselsättningen.

Mark & Park
Ja, i stort sett allt som sker utomhus. Vi har en slinga som går i skogen, ett antal hundratals kvadratmeter mark som tillhör anstalten full av skog. Mestadels jobbar mark & park inom det området. Hugger ner träd, behandlar marken, fyller hål m.m.

Men självklart även en del plantage och trädgårdsarbete. Att föredra på sommaren. Som mark & park'are har du även större område att röra dig på under arbetstid.

Snickeriet
Anstalten har en rätt fett snickeri. Det finns virke och verktyg till att tillverka vad som helst. Ibland är det brist på det ena eller andra. Men i överlag är det bara fantasin som sätter gränser.

Fastighet
Måla, lägga golv, riva väggar, sätta väggar - än så länge är det fortfarande rätt kul att jobba på fastighet eftersom anstalten är full av rum och ytor som fortfarande kan renoveras och byggas om/till.

För eller senare så kanske det blir begränsat men det tror jag inte blir närmaste året.

Fritid
Denna arbetsplats är till för dig som gärna vill jobba med något inom eget intresse. T.ex. som gymansvarig, filmansvarig, aktivitetsansvarig m.m. Här hamnade jag efter köksjobbet som dataansvarig samt box-instruktör.

Lokalvård
Säger sig självt...

Förutom den obligatoriska sysselsättningen försöker vi i så stor mån som möljigt att hitta aktiviteter på kvällarna. Det är allt från film, schack/bridge-kurser till navigationskurser. Har du något att komma med finns det en chans att du kan få dra igång någon liknande aktivitet.

För närvarande kör vi Thai och MMA träning på kvällarna på egen hand lite då och då. Annars finns det pingisbord, biljardbord och lite bräd/kortspel här och där.